Til skoleledelser og lærere
På denne side kan du som skoleleder og lærer få gode råd, hjælp og inspiration til hvordan i lokalt hos jer kan arbejde med nikotinfri skoletid.
Lovgivning om røg- og nikotinfri skole
Siden 2021 har røg- og nikotinfri skoletid for elever været et lovkrav på alle grundskoler, kostskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Røg- og nikotinfri skoletid betyder, at der ikke må ryges, bruges e-cigaretter/vapes eller snuses i skoletiden, hverken på eller udenfor skolens matrikel. Loven indbefatter alle tobaks- og nikotinrelaterede produkter, der ikke er godkendt som lægemidler.
Gode råd til at indføre røg- og nikotinfri skoletid
Kræftens Bekæmpelse har en række anbefalinger og gode råd til hvordan I ude på skolerne kan indføre røg- og nikotinfri skoletid:
- Skriv en kort og præcis politik
- Ansatte, elever og forældre skal vide, hvad reglerne betyder, og hvad der forventes af dem
- Gør det synligt, at skolen er røg- og nikotinfri. Brug fx plakater, opslag på digitale platforme og en beskrivelse af reglerne i velkomstbreve og lignende.
- Elever skal opleve, at alle ansatte håndterer regelbrud ens.
- Vær konsekvent med håndhævelsen
- Gå i dialog med elever og ansatte, der synes det er svært
Læs mere på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside – klik her
Gode råd til håndhævelsen af røg- og nikotinfri skoletid
Som skoleleder og/eller lærer er du en rollemodel for de elever der går på din skole. Det har stor betydning for elevernes forbrug af nikotin i skoletiden, at I som skole er tydelige omkring reglerne på jeres skole hvad angår røg- og nikotin og gør det klart for eleverne, at der er en konsekvens for deres brud på reglerne. Mange unge efterspørger selv en konsekvens for deres brud på reglerne. De unge lytter til jer, mere end I tror. Blot én italesættelse af deres brud på reglerne vil gøre indtryk på dem. Konsekvensen for brud på jeres røg- og nikotinfri skole politik behøver ikke at være en bortvisning af den pågældende elev, men kan i stedet være en, eller flere gentagne, samtaler med f.eks. kommunens stoprådgiver eller skolens studievejleder med fokus på at hjælpe den unge med at reducere eller stoppe sit forbrug af nikotin.
Se denne korte film, hvor rektor Mette Vedel fra Nørre Gymnasium, deler deres erfaring med at lykkes i deres håndhævelse af røg- og nikotinfri skoletid:
Hvis I på jeres skole har brug for hjælp til at få skabt et fælles fodslag blandt ledelse og ansatte i at løfte opgaven med implementering af Røg- og nikotinfri skoletid, så tilbyder Kræftens Bekæmpelse at facilitere et møde for alle skolens ansatte. Få mere information ved at kontakte Kræftens Bekæmpelse på: roegfriskoletid@cancer.dk
Hjælp til at understøtte jeres arbejde med røg- og nikotinfri skoletid
Undervisningsmateriale:
Kræftens Bekæmpelse har udviklet et undervisningsmateriale til samfundsfag og økonomi til gymnasiale uddannelser. Materialet hedder ”Nikotin og Samfund”. Du kan finde materialet her: https://nikotinogsamfund.ibog.forlagetcolumbus.dk/
Sundhedsformidlere:
Kræftens Bekæmpelse uddanner frivillige sundhedsformidlere, der kan afholde event om rygning og nikotin på jeres skole. Læs mere og book en af deres frivillige sundhedsformidlere her
Kursus:
Kræftens Bekæmpelse udbyder kurset ”Sæt røg- og nikotinprodukter på dagsordenen i samtaler med unge”. Kurset er målrettet undervisere på en ungdomsuddannelse, med ønske om at få redskaber til at motivere og støtte de unge i at stoppe deres nikotinforbrug samt hvor de kan få hjælp.
Implementeringsmateriale:
Kræftens Bekæmpelse har udviklet en lang række forskelligt implementeringsmateriale til ophæng på jeres skole bl.a. postkort, plakater, bannere og meget mere. Find alle materialerne her
De er ganske gratis at få bestilt hjem.
Skab sociale og hyggelige rammer:
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at I som skole skaber sociale og hyggelige rammer og gode aktiviteter i elevernes pauser på skolen som de kan mødes omkring i stedet for at eleverne mødes om nikotin. Inddrag jeres elever, måske igennem jeres elevudvalg, i hvilke aktiviteter der vil give mening for eleverne at få sat gang i deres pauser.
Forældre:
Forældre er rollemodeller for deres børn og børn kopierer deres forældres adfærd. Børn lytter til deres forældre, mere end forældrene tror. Forældre kan derfor understøtte jeres arbejde på skolen med røg- og nikotinfri skoletid.
Region Hovedstaden har i samarbejde med firmaet Welovevideo udviklet en kort film til forældre, som I som skole kan vise på f.eks. jeres intromøder med forældrene eller på jeres sociale medier. Filmen fokuserer på forældrenes vigtige rolle i forbindelse med deres børns nikotinforbrug samt giver forældrene gode råd til hvordan de kan tage snakken om nikotin med deres børn.
De unge:
Unge spejler sig i hinanden. Sådan har det altid været. Vi relaterer os ofte bedre til dem vi anser som ligesindet med os selv. Med udgangspunkt i det, har Region Hovedstaden i samarbejde med firmaet Welovevideo, udviklet en kort film til jeres elever. I kan vise filmen i de elev-fora der giver mening hos jer, f.eks. i forbindelse med en morgensamling eller i jeres undervisning. Filmen varer kun et par minutter og fokuserer på de unges egne fortællinger om deres nikotinforbrug og om hvordan man som ung kan få hjælp til at stoppe sit forbrug.
Her kan børn og unge få gratis hjælp
Få hjælp fra Stoplinien
Stoplinien er en gratis telefonisk rådgivning. Unge kan få et individuelt rådgivningsforløb. De kan også ringe og få hjælp i konkrete situationer. Som voksen kan du også kontakte Stoplinien og få rådgivning om hvordan du bedst hjælper et barn eller en ung med at stoppe deres brug af nikotin.
Stoplinien kan kontaktes ved at ringe til 80313131, eller ved at sende en sms til 1231 med teksten ”nikotinfri” (alm. sms-takst)
Der er også muligt for børn og unge at få gratis hjælp til at stoppe med at bruge nikotinprodukter ved at downloade app’en XHALE.
Webtilgængelighed: Få teksten læst op – klik her.