Fact:
Vi ved, at voksne rollemodellers brug af nikotin smitter, og at det har en effekt, når voksne sætter grænser for børn og unge.
Brugen af nikotin smitter. Børn og unge kopierer i høj grad voksne, og særligt voksne rollemodeller. Vi ved, at voksnes italesættelse og nysgerrighed betyder noget, også når det gælder nikotin. Spørg ind til barnet og den unge, hvis du tænker, at de eksperimenterer med nikotin. Hvilke nikotinprodukter er det? Hvem er det sammen med? Hvornår er det? Tydeliggør din holdning. Undersøgelser viser, at det gør en klar forskel for børn og unges adfærd, når de voksne sætter grænser.
Børn og unge spejler sig i den kultur, de mennesker og de normer, de møder i deres hverdag – det gælder også for brug af nikotinprodukter. Derfor kan man se, at rygning eller brug af andre nikotinprodukter blandt familiemedlemmer, venner og kammerater, kan være afgørende for, om børn og unge selv begynder.
Andre rollemodeller påvirker også børn og unges forbrug af nikotinprodukter. Når de ser deres lærer, tager snus eller ryger, eller når rygning er helt almindelig blandt skuespillerne i film og serier og blandt influencerne på de sociale medier, smitter det.
Når forældre og andre voksne rollemodeller taler med børn og unge om deres nikotinforbrug, har det en positiv indvirkning på deres adfærd i forhold til at stoppe deres forbrug, også selvom de voksne selv ryger. Derudover har forældre og andre voksne rollemodellers tydelige holdning også en betydning for et lavere forbrug af nikotinprodukter blandt børn og unge. Så tag stilling – tal sammen – og lav aftaler med børn og unge om deres nikotin vaner og forbrug.